TCMB’nın faiz kararı piyasa beklentisi ile uyumlu oldu. Piyasa fonlama maliyetleri %15’e yaklaşmıştı zaten. Dolayısıyla %10,25’te olan politika faizinin 475 bps artırılmasıyla faiz %15’lere kadar gelmiş oldu.
Aslında TCMB, sadeleştirme ve öngörülebilirlik adına da önemli bir adım attı. Mevcutta devam eden hem geleneksel repo ihaleleri ile hemde GLP’den verilen tutarlarla birlikte, piyasa fonlamasının bu oranlarda olduğunu biliyorduk.
Sayın Naci Ağbal, atamasının ardından ilk açıklamasında, TCMB’nın temel amacının fiyat istikrarı sağlamak ve sürdürmek olduğunu, bu amaç doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını söyleyerek, toplantıya kadar mevcut durumu gözden geçirerek gerekli politika kararının alınacağının sinyalini vermişti.
Peki şuanda ne olmuş oldu? Her zaman konuştuğumuz GLP’den mi verildi, gecelik fonlamadan mı verildi, koridorun alt bandı gibi konuşmalara artık gerek kalmadı. TCMB, metinde de belirttiği üzere; bundan sonra biz artık haftalık repo, yani bizim politika faizi dediğimiz haftalık repoyu %15’e çekiyoruz ve fonlamayı da buradan yapacağız dedi. TCMB kararı ile faiz aslında fiilen sadece 20 bps arttı. İşlem gören faiz %14,80’e gelmişti. TCMB daha önce yaptığı örtülü faiz artışı yerine resmi faizini de %10,25’ten %15’e getirdi. TCMB beklentilerimize paralel normalleşmeye giderek kesinlikle doğru bir adım attı. Hem öngörülebilirlik hem de sürdürülebilirlik adına enflasyonla mücadelede en doğru adım.
Bundan sonra TL üzerindeki volatilitenin azalmasını bekleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte TCMB, mevcut sıkı duruşunu devam ettirir ve yabancı yatırımcı tarafında hızlı giriş yapılırsa TL’deki hızlı değer kazancını önlemek adına rezerv biriktirmeye gidebilir. Öncelikle TL’yi takip edecektir.
Bir önceki PPK kararını değerlendirecek olduğumuzda
TCMB uzun bir aranın ardından en son Murat Uysal Başkanlığında Eylül ayında faiz artırımına giderken geçtiğimiz ay piyasaları ciddi şaşırtarak herhangi bir faiz artırımına gitmemişti. 22 Eylül PPK toplantısında 200 bps faiz artıran TCMB, politika faizini 10,25’e çekmişti. Ekim ayındaki PPK toplantısında, TCMB repo faizini beklentilerin tersine sabit tutarken, faiz koridorunun üst limiti olan geç likidite penceresini %14,75’e yükseltti. Bu adım sonrasında da TL, her geçen gün değer kaybetti.
Tabloyu bir bütün olarak okumak ve yorumlamak lazım. Bu artırımın bu kadar sert yapılacağı belliydi aslında. Geçtiğimiz haftalarda TCMB Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınması, Sayın HMB Berat Albayrak’ın istifası, ardından Sn.Naci Ağbal ve Sn.Lütfü Elvan’ın göreve gelmesiyle birlikte, bunlardan da önemlisi Sayın Erdoğan bir konuşma yaptı ve reformlardan bahsettiği konuşmada Türkiye içinde çok önemli kararlar aldı.
Piyasaları sakinleştirme adına para ve maliye politikası değerlendirme
TCMB’nın piyasaları doğru şekilde takip ettiğini göstermesi, Para ve maliye politikası konusunda şeffaflık, bütçe disiplini, gerçekçi açıklamalar ve piyasa ile empati, yatırım ortamını iyileştiren mevzuat yaklaşımı, ihracata sürekli destek, vergilerde sadeleşme ve rasyonellik, yabancı yatırımcıyı cesaretlendiren adımlar.
Ekonomi yönetiminin, piyasa ekonomisine uyumlu açıklamaları geldikçe, yatırımcıların umudu artıyor, döviz kurları düşüyor, faizler sakinleşiyor diyebiliriz.
Bizim maliye politikası tarafında dikkatli ve profesyonel çalışmamız gerekiyor. Atacağımız adımlar sınırlı ve önemli. Üretici, istihdama yönelik sektörlere destek tarafında tabana yaygın büyüme modeli oldukça önemli.
Büyüme-enflasyon-işsizlik-cari açık-cari denge bizim için önemli göstergeler. Enflasyon ve kurla mücadele noktasında faiz artışı ile bu adımlar atıldı.
Tabiki diğer taraftan yapısal reform açıklamaları devam ediyor. Sayın Erdoğan ABD ve AB ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu da bize siyasi tarafta manevralar olacağını, o nedenle para piyasasında fırsatların bitmeyeceğini gösteriyor.
Bu adımların zamanla gelmesiyle TL’na güven tesis edilecek. Enflasyonla mücadelede doğru para politikası adımlarının atılması son derece önemli. TCMB üzerine düşen ilk adımı attı, bundan sonra döviz rezerv yönetiminin de nasıl şekilleneceğini piyasa yakından takip edecek.
https://www.dailysabah.com/opinion/op-ed/a-wind-of-change-in-politics-and-in-the-economy-as-well