
Dünya nüfusunun %50’ si kadın. Kadınlar hayat konusunda, ailelerin içerisinde pek çok tercihe yön veriyor. Her alan da kadınları güçlü kılmak için, kulüplerin karar mekanizmalarında da kadınların yer alması büyük önem taşıyor.
Spor yönetiminde kadın yöneticileri çok göremiyoruz. TFF yönetim kurulu üyelerine baktığımız da, kadın yönetim kurulu üyesi yok. Peki Türkiye’ de kadın futbolu var mı? Evet, var. Kadın futbolunu yönetimde kim temsil edecek? Kadın futbolunun güncel gidişatı, eksikleri, yapılması gerekenler ile ilgili erkekler mi karar verecek? Kadın futbolunun olduğu yerde kadın yönetici mutlaka yer almalı.
FIFA bünyesinde 6 tane dernek ve konfederasyon var. Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler, Okyanus ve Güney Amerika. FIFA burada en az 1 adet kadın yönetici olma zorunluluğu getirmiştir. FIFA nın kendi içerisinde de bu zorunluluk bulunuyor. Niçin zorunluluk getiriyor?
. Amerika’ da yapılan bir araştırmada tüketimin karar verici mekanizması %70 kadından oluşuyor. Üretim ve pazar kanallarında kadınların yer alması ekonomik açıdan dengeyi sağlar.
Dünya da ve toplumumuzda satın alma kararlarında kadınların etkisi oldukça yüksek.
1982 Anayasası 10. Maddesi’ nde ‘’ Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. ‘’ şeklinde tüm insanların cinsiyet ayrımı yapılmaksızın eşit olduğu hükmüne bağlamıştır.
Birleşmiş Milletler Milenyum Kalkınma Hedefleri içerisinde de, kadını güçlendirmek ve cinsiyetler arası eşitlikte ilerleme kaydetmek temel hedefleri arasında bulunuyor.
Kadınlar, tarih boyunca cinsiyet ayrımcılığı ve eşitsizlikler ile karşılaşmışladır.
Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmalarının önündeki en büyük engellerden biri üretim sürecine katılamayan nüfusudur. Kadınların çalışma hayatındaki düşük katılımının nedenleri incelendiğinde, yüksek oranda toplumsal cinsiyet rolleri gelir. Çalışma hayatında toplumsal cinsiyet sorunlarının belirlenerek, çözümüne yönelik çalışmaların yapılması kadınların çalışma hayatında söz sahibi olmasını ve ülkenin geleceğine katkıda bulunmasını sağlar.
McKinsey’ in 2016 yılında yaptığı ‘’Kadının İş Dünyasındaki Yeri’’ başlıklı araştırmada küresel ekonomide, kadınların işgücüne katılımının artırılmasıyla 2025 yılında 12-28 trilyon dolar büyüme gerçekleştireceği öngörülüyor. Kadınların işgücüne katılımını destekleyecek güçlü iç politikalarla Türkiye’ nin de GSYH’ sını 2025 yılında yaklaşık %20 artırma potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor.
Araştırmada üst yönetimde kadın temsil oranı Avrupa’ da %20, ABD’ de %17, Türkiye’ de son 5 yılda yapılan çalışmalar ile %11,5’ ten %12,4 seviyesine yükseliyor. Araştırmaya göre:
*Üst yönetim takımlarında kadınların yer almasının şirketlerin finansal performansına olumlu katkısı olduğu gözlemleniyor.
*Farklı fikir, bakış açısı ve tarzların bir araya gelmesiyle takım performansının arttığı görülüyor.
*Türkiye’ de lider şirketlerde kadın temsil oranı uluslararası örneklerin biraz aşağısındadır. Türkiye’ de lider şirketlerdeki kadın temsil oranı %12,4.
*Kadın temsil oranı üst yönetim seviyesine çıktıkça azalıyor. Şirketin farklı kademelerindeki kadın temsil oranı giriş seviyesi %42, üst yönetim %25, genel müdür %15.
McKinsey’ nin yaptığı araştırmayı özetleyecek olduğumuzda; yönetim kurulu karar kalitelerini arttırma açısından, daha fazla kadının yönetim kurulunda yer alması gerekiyor.
Meseleleri farklı bakış açıları ile değerlendiren kadın yöneticiler aramalıyız.
Futbol, hemen her ülkede en çok taraftar bulan ve en büyük ekonomik değere sahip. Bu büyüklük beraberinde bir takım sorun ve sorumlulukları da getiriyor. Spor kulüplerinde görev alacak kişiler ve kullanılan finansal unsurlar, sporun amaçlarına uygun olmalı ve yönetilmelidir. Spor yönetimi, spor alanına ilişkin politika, karar ve hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetleri içeriyor. Futbolda kadın yöneticiler daha çok öne çıkmalı ve sayısı artmalıdır. Kadınların farklı bakış açıları, duygu ve yetileri hayatın her açısında gerekli.
Türk spor yönetiminde kadınlar daha fazla yer almalı. Gelişmiş ülkeler de kadın ve erkek yöneticilerin oranı birbirine yakındır. Kuvvetli, akıllı ve çalışkan kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha çok seslerini duyurmaları gerekiyor. Meseleleri farklı bakış açıları ile değerlendiren kadın yöneticiler spor yönetiminde olmalı.
Türkiye’ de, özellikle sporun yönetildiği futbolda, federasyonda, devlet teşkilatında kadın yönetici oranı çok düşük. Milli Olimpiyat Komitesi’ nde oran bir nebze yüksek, %32 seviyesinde.
Spor yönetiminde kadın yönetici sayısını, FIFA‘ da olduğu gibi Türkiye’ de de zorunluluk haline getirilmesi gerekiyor.
Kulüpler, yönetim kurullarını nasıl daha bilgili kılabilir ve kısa vadeli bakış açısını azaltabilir?
Kulüpler, yönetim kurullarını nasıl daha bilgili kılabilir ve kısa vadeli bakış açısını azaltabilir? İyi yönetişimle ilgili daha fazla prosedür getirmeyerek. Bu yaklaşımın oluşturduğu gelişim engeli kulüplerimizde bariz şekilde görülüyor. Kulüpler stratejik kararlar alabilen, doğru deneyime sahip yöneticileri bünyelerine katmayı başaramıyor. Yöneticiler stratejiyi tartışmak için kaliteli zaman ayıramıyor ve sadece kısa dönemli hedefler belirliyor. İster tavsiye alıyor olun, ister tavsiye veriyor olun, hatalı mantık ve sınırlı bilgi süreci karmaşıklaştırır. Mali tablolara baktığımızda durumu çok net görüyoruz.
Yöneticilerin işlerini iyi yapabilmek için etkin bir şekilde tavsiye vermeyi ve almayı öğrenmeleri gerekiyor. Fakat bu fikir alışverişi masanın her iki tarafındaki insanlar için zordur. Bu süreci başarılı şekilde yönetememek, hatalı kararlarla, zedeli ilişkilerle ve sekteye uğrayan kariyerlerle sonuçlanabiliyor.
Kulüplerde doğru deneyimde yöneticileri çekmek için daha fazla yatırım yapılmalı, özel bilgiye sahip ekipler oluşturulmalı, daha uzun vadeli ve zengin stratejik planlara zemin hazırlanmalı.
Kulüp yöneticileri sadakat ve sağduyulu hareket etmeleri gerekiyor. Şirket çıkarlarını kendi çıkarlarından önce görebilmeyi, iş kararlarına uygun bilgiyi, beceriyi ve değerlendirmeyi gösterebilmelidir. Sadık ve sağduyulu bir yönetici diğer tüm çıkarlarını bir kenara bırakıp kısa vadeli getiri için çalışmaz. Tam aksine, şirketi uzun yıllar boyunca başarıya taşımaya yardım eder.
Yönetim transferler, yeni ürünler, hizmetler, pazarlar ve iş modelleri oluşturacak yıkıcı inovasyonlar, uzun dönemde değer yaratmaya yönelik fırsatları yakalamak için neler yapılması gerektiği ile ilgili stratejik planlama yapmalı. Uzun vadeli değer yaratmak öncelikli hedef olmalı. Hedeflere ulaşma konusunda farklı perspektiflerden ve deneyimlerden oluşan zengin bilgi birikimine sahip olmak son derece önemli.
Demode olmuş geleneksel yaklaşımlardan kurtulmaya yönelik bir istek oluşturmak sürdürülebilir değer yaratır. Kulüplerin yönetim kurulu üyelerinin işe daha fazla zaman ayırmaları ve stratejiyi anlamak ve biçimlendirmek için daha kararlı olmaları gerekiyor.