Hiç pas vermiyorsun..Topla en çok buluşan oyuncular Muslera ve Altay, hep geri pas yapıldı.

Süper Lig’ in 6. haftasında oynanan dev derbide Galatasaray ile Fenerbahçe 0-0 berabere kaldı. Galatasaray 9, Fenerbahçe 11 puana yükseldi. Galatasaray, ezeli rakibi Fenerbahçe’yi sahasında konuk etti.. 390. kez karşılaşılan dev derbi, 113 ülkede 19 dilde yayınlandı. Ekonomik açıdan Türkiye’ nin en değerli spor müsabakalarının başında gelen Galatasaray – Fenerbahçe derbisi, Galatasaray’ ın kasasını doldurdu.
Galatasaray taraftarı 51.663 biletli giriş sayısıyla Türk Telekom Stadyumu’ nda en yüksek seyirci rekoru kırdı.
Yaz transfer dönemini geride bırakan ve yüklü miktarda finansal riski bulunan Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor, transfer harcamalarında oldukça cömert davrandı. Galatasaray 14, Beşiktaş 8, Fenerbahçe 12, Trabzonspor 17 futbolcu ile anlaştı. 51 oyuncunun kulüplere toplam maliyeti 716 milyon TL’ ye (113 milyon Eur) ulaştı.
Fenerbahçe, en büyük gelir kaynağı olan Süper Lig yayın hakkından geçen sezon 16 milyon TL kazanmıştı. Bu sezon gerçekleşen transfer maliyeti 37.2 milyon Eur. Fenerbahçe’ nin 31 Mart 2019 finansal tablolarına göre ticari borçları 3.7 milyar TL seviyesinde. 2018 yılında yaşanan ekonomik konjonktür nedeni ile döviz kurunda %35 ve faiz oranı finans maliyetlerinde yaklaşık %50 oranında artışlar kulüplerin finansal tablolarını olumsuz etkiledi. Kurdaki 1 TL artış, bilançoda %75 YP Krediler olduğu düşünüldüğünde 300 milyar TL ilave borç olarak yansıdı. Fenerbahçe’ nin içinde bulunduğu borçların kulübe toplam maliyeti gelirlerinin 10 katı. Kulübün mevcut hazır değerleri içerisinde yer alan nakit değerler kısa vadeli yükümlülükleri ödemekte yetersiz kalıyor ve likidite açığı oluşuyor.
Borsa İstanbul’ a bildirilen Kamu Aydınlatma Platformu’ nda, kulübün net dönem zararı 54.7 milyon TL, özkaynakları 539.4 milyon TL olarak negatif bakiyede. Fenerbahçe Futbol A.Ş. nin sahip olduğu Fenerium hisse senetleri üzerinde 3.7 milyon TL, Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’ nin sahip olduğu Fenerbahçe Futbol A.Ş. hisseleri üzerinde 8.7 milyon TL rehin, Grup’ un gelecek gelirleri üzerinde de 1.4 milyon TL seviyesinde temlik, rehin, teminat, kefalet ve nakit blokaj tesis edildiği görülüyor. Kulübe ait menkul ve gayrimenkuller üzerinde banka ve finans kurumları adına ipotek bulunduğu için varlıkları nakite çeviremiyor. Kulüp Yönetim Kurulu’ nun 29 Haziran 2018‘ de aldığı karar ile sermaye artırımı yaptı. Önümüzdeki dönemde tekrar sermaye artırımına gidebilir.
Galatasaray, yaz transferi döneminde toplam 14 futbolcu ile anlaştı. Kiralama bedeli, sezon da verilecek yıllık ücret ve imza paralarının toplamı 220 milyon TL (35.5 milyon Eur). Bir önceki sezonda Süper Lig yayın haklarından 231 milyon TL kazanan Galatasaray, kazandığı tüm geliri 14 futbolcuya harcamış oldu.
Galatasaray’ ın 31 Mart 2019 finansal verilerine göre toplam borcu 3.2 milyar TL. Alacakları ise 1.5 milyar TL. Grubun Galatasaray Spor Kulübü’ nden 404 milyon TL ticari alacağı bulunuyor. Dönen varlıkları kısa vadeli borçlarını ödemekte yetersiz ve 717.4 milyon TL eksi bakiye de. Dönen varlıklar ile kısa vadeli yabancı kaynakların birlikte yorumlanmasının nedeni, kulübün likidite yeterlilik durumunun tespit edilmesi ve net işletme sermayesinin yeterli olup olmadığı sonucuna varılmasıdır. Geçmiş yıl zararının 1.3 milyar TL olduğu ve söz konusu durum nedeniyle TTK’ nun 376. Maddesi’ ne göre borca batıklık olarak değerlendirilmektedir. Kulübün faaliyetlerinin finansmanında kullandığı özkaynaklar içerisinde maddi duran varlık fonu ve bonservis değerleme bedelini çıkardığımızda 313 milyon TL özkaynak açığı bulunmaktadır. Gelecek gelirleri üzerinde 743.6 milyon TL tutarında temlik, teminat, nakit blokaj ve kefalet tesis edildiği görülmektedir. Şirketin ana ortağı olan Dernek aktiflerinde bulunan gayrimenkuller üzerinde 72 milyon TL tutarında ipotek, Dernek’ in aktifinde bulunan Galatasaray Sportif hisse senetleri üzerinde 246.7 milyon TL tutarında hisse rehni, Dernek ve üçüncü şahıslar tarafından 35.2 milyon TL kefalet imzası başta olmak üzere toplam 368.4 milyon TL tutarında ipotek, hisse rehni, kefalet tesis edildiği görülmektedir. Grup 30.11.2018 tarihinden itibaren 1 yıl sonunda tahmini gelirlerini 984 milyon TL, tahmini giderlerini de 1 milyar TL, 1 yıl içerisinde nakit ödenmeyecek olan amortisman giderleri çıkarıldıktan sonra 51.6 milyon TL net nakit fazlası elde edeceğini öngörmektedir.
TFF, yeni lisans talimatı ile kulüplere harcama limiti belirledi. Kulüplere belirlenen bir yıl için harcama limiti 2 milyar TL ve bunun yüzde 40’ ı üç büyüklere ait görünüyor. 370 milyon TL Galatasaray, 256 milyon TL Beşiktaş, 206 milyon TL Fenerbahçe’ nin harcama limiti belirleniyor. Asıl yapılması gereken, kulüplerin mevcut kaynak ve bütçeyi nasıl oluşturmaları olmalıdır. Harcama limitlerini belirleyerek denetlemeye almak sorunu çözemiyor malesef.
Kulüplerin marka değeri yüksek ve tartışılmaz, ancak finansal tabloları sürdürülebilirliği sorgulamamıza neden oluyor. Kulüplerin artan finansal maliyetler nedeniyle finansal dar boğazdan kurtulabilmeleri için orta ve uzun vadeli strateji planları yapması gerekiyor. Futbol kulüpleri sürdürülebilir spor ve finansal başarı elde etmek için sponsorluk, reklam, yayın gelirleri, lisanslı ürünler, stadyum gelirleri ile finansal hacimlerini artırırlar. Gelir gider dengesini koruyamayan futbol kulüpleri finansal risklere maruz kalır ve yabancı kaynak kullanımına ihtiyaç duyar. Yanlış transfer politikaları, yanlış finansal yönetim politikaları, yüksek hacimli yayın geliri yaratamamaları kulüpleri finansal darboğazdan kurtaramıyor ve kulüplerimiz özkaynak açığı veriyor. Özkaynağı negatife dönen kulüplerimiz, varlıkları ile birlikte kısa vadeli borçlarını ödemede yetersiz kalıyor. Yani toplam borçlardaki artış, toplam varlık artışlarından daha fazla gerçekleştiği anlamına geliyor. Kulüplerimizin bilançolarında %25 TL Krediler %75 YP krediler bulunduğuna göre, kredi faizlerinde ve kurlarda yukarı yönlü yükseliş kulüplerimize ilave finansal yük getiriyor.
Futbol da finansal güç ve sportif güç aynı anda yönetildiği takdirde sürdürülebilir başarı elde edilir. Finansal yapılar incelendiğinde kısa vadeli çözümler, banka kredilerinin yapılandırılması yalnızca günü kurtarmaya yöneliktir. Uzun vadeli çözümler yapıcı ve sürdürülebilirliği getirir. Kulüplerimiz finansal getiri elde etme durumunda.
Kulüplerin bütçe, hedef ve stratejilerini oluşturarak sürdürülebilir başarı için çalışmaları gerekiyor.
Nasıl olacak bu çalışma?
*Gelirlerin çeşitlendirilmesi
*Finansal yapıyı kontrol ve takip edecek Mali Üst Kurul oluşumu
*Bankalar ile görüşülerek kısa vadeli yükümlülüklerin maliyetlerin düşürülerek uzun vadeye yayılması (şuan ki ekonomik konjonktür de zor görünüyor)
*Pazarlama ve spor ekonomisi üzerine gelir getirecek satış ve pazarlama ekibinin oluşturulması
*Alt yapıya yatırım yapmalı, yeni yetenekleri keşfederek eğitimlerini, gelişimlerini takip etmesi (Daha düşük bütçe ile daha başarılı takımın oluşturulması)